Změna je život aneb malé vánoční překvapení – krupicový pudink

By
0

V předvánočním shonu kolem pečení cukroví dostala paní Romana najednou chuť na úplně obyčejný vanilkový pudink – změna je přece život. Ve spíži však sáčky s pudinky nenašla. Vzpomněla si na kamaráda Matěje, který rád vařil. Ten jí tenkrát s rozjasněnýma očima říkal, že se dá pudink udělat také z hrubé mouky. Napadlo ji, že by mohla najít recept ve staré kuchařce od babičky. A opravdu – našla recept na pudink krupicový. Už se těšila, jak bude chutnat. Výsledek? Potěšil. Navíc to nebyl pudink obyčejný, ale neobyčejný. Měl tak trochu chuť jako výborný tvarohový koláč od babičky, byl ale jakoby více měkký.

krupicový pudink karamelový

Když se vrátili s přítelem z mrazivé večerní procházky domů, Marek hned zašel ke kastrolku na plotně. Cosi dobrého z něho podebral nožem, vyklopil jednu polovinu na talíř, druhou na talíř Romaně a pustili se do jídla, protože už jim cestou vyhládlo.

„Mňam, to je dobré,“ pronesl, „co to je?“

„Ještě rozinky si na to dej, má to být pudink,“ usmála se Romana.

Než bys řekl „švec“, byly oba díly pryč – snědené.

Jak tento lehký a vláčný dezert, který udělá radost nejen dospělým, ale i dětem, připravit?

 

Co budete potřebovat:

 

  • 250 ml mléka

  • 50 g krupice

  • 50 g cukru

  • 10 g másla

  • sůl

  • 1 vejce

  • tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy

ozdobený krupicový pudink

V kastrolku uvaříme z krupice a mléka kaši, kterou necháme vychladnout. Poté ji postupně vařečkou vmícháme do směsi, jež jsme utřeli ze žloutku, špetky soli, másla a cukru. Z bílku vyšleháme sníh a také přidáme do pudinku. Nakonec vymažeme formu nebo kastrůlek tukem, vysypeme strouhankou a připravený pudink dáme vařit do vodní lázně ve větším hrnci pod poklici přibližně na 30 minut. Když je ztuhlý, necháme ho chvíli vychladnout, pak vyklopíme na talíř a dozdobíme například rozinkami, čerstvým nebo kompotovaným ovocem, můžeme i karamelem. Dobrou chuť a hezké Vánoce.